Ga naar hoofdinhoud

Europa mee-maken

De provincie West-Vlaanderen wil jongeren laten proeven van wat Europa in de praktijk is en op die manier de uitbouw van sterke Europese partnerschappen stimuleren, in het bijzonder met de buurregio’s. Als school kan je daarom tot 2.750 euro subsidie krijgen voor een uitwisselingsproject.

Wat?

In samenwerking met een buitenlandse partner zet je als school een grensoverschrijdend uitwisselingsproject op poten. Het gaat specifiek om uitwisselingen voor leerlingengroepen in klasverband. Projecten moeten getuigen van een kwaliteitsvolle en interactieve aanpak.

Daarnaast moeten de activiteiten een duidelijke meerwaarde hebben voor de deelnemers, onder meer door te focussen op de troeven van de partnerregio’s. De uitwisseling moet bovendien bijdragen tot de ontwikkeling van Europees burgerschap (omgaan met diversiteit, andere culturen, waarden en religies, andere inzichten…).

Voor wie?

Alle West-Vlaamse basisscholen, secundaire scholen, centra voor volwassenenonderwijs (i.h.k.v. tweedekansonderwijs), centra voor deeltijds onderwijs en Syntra lesplaatsen (i.h.k.v. leertijd en voltijdse dagopleidingen).

Met wie?

Je werkt bij voorkeur samen met een partner uit een buurregio van West-Vlaanderen: Henegouwen (BE), région Hauts-de-France (département du Nord) (FR), région Hauts-de-France (département Pas-de-Calais) (FR), provincie Limburg (NL), provincie Noord-Brabant (NL), provincie Zeeland (NL), provincie Zuid-Holland (NL), County West-Sussex (UK), County East-Sussex (UK), County Kent (UK), Brighton & Hove Unitary Authority (UK), Medway Unitary Authority (UK).

Je kan daarnaast ook samenwerken met een partner uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap van België, uit een Erasmus+ programmaland (de 27 EU-lidstaten + Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië Turkije en Servië) of uit het Verenigd Koninkrijk.

Duur?

De uitwisseling zelf duurt minstens één volledige dag.

Beurs?

  • Samenwerking met (een) buurregio('s): tot max. 2.500 euro.
  • Samenwerking met (een) partner(s) uit de Franse of Duitstalige Gemeenschap van België, uit een Erasmus+ programmaland of uit het VK: tot 2.000 euro.
  • Basisscholen krijgen een extra toelage van 250 euro.
  • Projecten kunnen tot maximum 95% gesubsidieerd worden.
  • Meerdere projecten per school zijn mogelijk (tot max 4.000 euro per jaar).

Indienen?

Jaarlijks zijn er vier indieningsdata: 15 januari - 15 april - 15 juli - 15 oktober. De subsidieaanvraag moet echter minstens 2 maanden voor de aanvang van het project ingediend worden bij onderwijs@west-vlaanderen.be

Meer info?

www.west-vlaanderen.be/subsidies/uitwisselingsprojecten-voor-scholen

Blijf op de hoogte