Ga naar hoofdinhoud

Historiek

Burgers maken Europa

Kapucijn Karel Verleye richtte in augustus 1956 'Europacentrum' Ryckevelde op. Enkele jaren daarvoor, in 1949, had hij nog mee de fundamenten gelegd van het Europacollege in Brugge.

Het doel van het nieuwe ‘Europees en internationaal vormingscentrum Ryckevelde’ was om Europa dichter te brengen ‘bij het volk’. Karel Verleye was er immers van overtuigd dat een verenigd Europa enkel zou kunnen stand houden met de steun van haar burgers. Op de vaste stek van het domein ‘Ryckevelde’ in Damme zouden mensen ondergedompeld worden in de Europese sfeer en gedachte.

De Europese microbe van Van Rompuy en 230.000 anderen

En zo gebeurde. Duizenden jongeren kwamen vanaf de jaren ’60 naar Ryckevelde voor de beroemde vormingssessies. Prominenten zoals Herman Van Rompuy en Jean-Luc Dehaene kregen er naar eigen zeggen de Europese microbe te pakken. Sinds 2002 komen de bussen scholieren niet langer langs de oprijlaan van het kasteel, maar trekken de medewerkers zelf naar de scholen. Tot op heden heeft de organisatie aan maar liefst 230.000 jongeren een Europasessie gegeven.

Op maat en creatief

De expertise van Ryckevelde is het op mensenmaat vertalen van complexe Europese thema’s. Workshops, rollenspelen en simulatieoefeningen zijn een vast onderdeel van het aanbod. De organisatie maakt van het nauwe contact met de doelgroep gebruik om ook interactief lesmateriaal over de EU te maken voor Europeanen van 10 tot 100 jaar.

Sinds de erkenning als ‘beweging’ binnen het socio-cultureel volwassenenwerk in 2005 zet de organisatie bovendien haar schouders onder campagnes en verschillende Europese (participatie-)projecten. Ook het ondersteunen van scholen en organisaties in de volwasseneneducatie in hun internationale avonturen is intussen een belangrijk onderdeel van de werking.

Met 'Europahuis Ryckevelde' de toekomst tegemoet

De paters van het eerste uur gaven stelselmatig de fakkel door. Vandaag doet een jonge, dynamische en creatieve ploeg er alles aan om, de oorspronkelijke visie indachtig, de Europese werking de toekomst in te loodsen. Eind 2014 verhuisde de organisatie naar een modern pand in Brugge (Sint-Andries). In 2016 kwam er ook een naamsverandering: voortaan gaat de organisatie verder onder ‘Europahuis Ryckevelde’.

Klik hier voor een uitgebreide geschiedenis.

Klik hier voor het verhaal van de founding fathers van Europahuis Ryckevelde: Karel Verleye (pater Antonius), Jozef Vermeeren (pater Osmond) en Hugo Gerard (pater Otto).

Blijf op de hoogte