Ga naar hoofdinhoud
Nieuws & inspiratie

Straits youth event 2022

24.03.2022
24.03.2022
Doe mee

Dit was het Straits Youth Event

Op 21, 22 en 23 maart organiseerde Europahuis samen met de provincie West-Vlaanderen het Straits Youth Event.

Meer dan 100 scholieren uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittanië zakten af naar Hostel Europa in Brugge om hun ideeën voor een duurzame toekomst met elkaar te delen.
De ideeën mondden uit in één internationaal project dat volgend schooljaar door de verschillende scholen wordt uitgewerkt.

De eerste dag was - met leuke kennismakingsactiviteiten en onder andere een workshop over de EU GreenDeal - meteen goed gevuld. Ook de tweede dag werden de handen uit de mouwen gestoken en bedachten de leerlingen internationale projecten die de duurzaamheid van hun school en omgeving kunnen versterken. De leerlingen bedachten strategieën om: duurzame mobiliteit op school te stimuleren, voedselverspilling tegen te gaan of het recyclagebeleid van de school te versterken.
Op het einde van de dag stelden 6 projectgroepen hun ideeën voor aan een jury in het Crowne Plaza in Brugge. De jury koos één project en kende 30.000 euro toe voor de uitwerking.

Dankzij deze middelen kunnen de scholen het komende schooljaar een eigen voedsel- en biodiversiteitsstrategie ontwikkelen. De leerlingen zullen onder andere eigen groenten kweken op school en hierbij samenwerken met boeren uit de omgeving.
De verschillende regio's, scholen en leerlingen zullen elkaar blijvend inspireren en ondersteunen bij de verdere uitwerking van het project.

Een mooi videoverslag van het Straits Youth Event kan je hier herbekijken.

De volgende scholen namen deel aan het evenement. Voor België: Visitatie Mariakerke uit Gent/Oost-Vlaanderen en Prizma college uit Izegem/West-Vlaanderen. Voor Frankrijk: Lycée international Montebello, Lycée Baggio en Lycée EPID-Vauban uit Lille/Départemend du Nord. Lycée Mariette uit Boulogne-sur-mer/Départemend Pas-de-Calais. Voor Nederland: Christelijke Scholengemeenschap Walcheren, Scalda College, Lodewijk College en Reynaert College uit Zeeland.

Blijf op de hoogte