Ga naar hoofdinhoud
Nieuws & inspiratie

Jongeren aan het woord over de toekomst van Europa

01.01.2022
01.01.2022

Zo'n 30 jongeren deel aan een online jongerenevent over de toekomst van Europa. Op initiatief van de Vlaamse Jeugdraad, de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België en een tal van andere Vlaamse en Europese partners faciliteerden we de avond vanuit ons Europahuis.

Het opzet van de avond

In drie debatrondes konden jongeren zich uitspreken over 3 verschillende thema's: klimaat & milieu, cultuur & jeugd en asiel & migratie. Voorafgaand aan de eigenlijke brainstorm deelden drie sprekers hun kijk op de thema's. Machteld Boussemaere (directeur Europahuis Ryckevelde) benadrukte dat klimaatopwarming Europa's grootste uitdaging is. Alina Churikova (coördinator #IkGeefWarmte) sloot zich hierbij aan en sprak over de nood aan een coherent Europees asielbeleid. Frédéric Pickavet (vice-voorzitter van de Europese jeugdraad) had het over het belang van de stem van jongeren in het debat over de toekomst van Europa.

Vervolgens openden we drie breakoutrooms waarin deelnemers met behulp van de Miro app brainstomden over de drie thema's.

De resultaten

De resultaten van de online brainstorm vind je terug via de Miro App of op het platform van de Conferentie over de toekomst van Europa:

Wil je deze ideeën ook onderschrijven? Dat kan door je in te loggen op het officiële platform van de Conferentie over de Toekomst van Europa en je stem uit te brengen via volgende link.

Slotevent in Brussel

In elke Belgische provincie debatteren burgers over Europese thema's en verkiezen ze ideeën die we vervolgens meenemen naar een gezamelijk evenement in Brussel. Op het gezamenlijk evenement zullen er naast burgers ook Europarlementsleden en vertegenwoordigers van de Europese Commissie deelnemen aan de gesprekken. Binnenkort verschijnt er meer informatie over dit evenement.

Dit traject is een samenwerking tussen het Bureau van het Europees Parlement in België, de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België, de Vlaamse Jeugdraad, Het Departement Jeugd, Cultuur en onderwijs, Jint VZW en Europahuis Ryckevelde. Blijf je graag op de hoogte van onze evenementen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg onze Facebookpagina voor alle updates.

Blijf op de hoogte