Ga naar hoofdinhoud

Welkom bij EPAS

Hallo! We vinden het fantastisch dat je ambassadeur van het Europees Parlement wil zijn. Ontdek hier alles over jouw rol als junior, mogelijkheden om Europa te ontdekken via stages en activiteiten, en hoe je samen met andere junior ambassadors kan meebouwen aan de toekomst van de EU!

Wat is EPAS?

EPAS ofwel “European Parliament Ambassador School” is een project van het Europees Parlement voor secundaire scholen in de Europese Unie.

Een school die “ambassadeur” wordt van het Europees Parlement organiseert activiteiten om van de leerlingen actieve en kritische Europese burgers te maken. Hiervoor stelt elke school een team samen van enkele “senior ambassadors” (=leerkrachten) en vooral ook een groep “junior ambassadors” (=leerlingen) die het project op school leven inblazen.

In België zijn er intussen (januari 2022) 50 EPAS-scholen, in de hele EU zijn er dat ongeveer 1500. Elk jaar kunnen nieuwe scholen zich aansluiten.

Wat doet een junior ambassador?

Als junior ambassador heb je een brugfunctie naar je medeleerlingen. Tijdens je EPAS-jaar leer je zelf meer over Europa en kan je initiatieven nemen. 

Je hebt 3 belangrijke taken: 

 Europa-activiteiten 

  1. Infopunt over Europa op school 
  2. “Team Europa” met de seniors
  1. Europa-activiteiten

    Organiseer een Europa-activiteit voor je medeleerlingen, bijvoorbeeld om de ‘dag van Europa’ op 9 mei te vieren.

  2. Infopunt over Europa op school

    Minstens één keer per jaar is er een “stand” Europa op school, waar je informatie geeft over de EU, het Europees Parlement en / of de Europese actualiteit. Je kan hier een wedstrijd, of een andere activiteit, aan koppelen om de leerlingen nieuwsgierig te maken.

  3. “Team Europa” met de seniors

Facebook-groepen

Blijf op de hoogte