Jaarlijks vragen we aan een "unusual suspect" zijn of haar visie op de toekomst van Europa in een 'State of the European Union'. Dit naar aanleiding van de "dag van Europa" op 9 mei.

Editie 2020

Omdat we onze jaarlijkse State of the European Union naar aanleiding van de dag van Europa op 9 mei niet zomaar wilden overslaan, vroegen we aan Dirk De Wachter of hij zijn State voor de camera wou doen. "Ja", zei hij en hij maakte er een ongemeen boeiend, diepgaand en helder betoog van over ons oude en cultureel rijke continent, hoe we grenzen nodig hebben om ons veilig te voelen en hoe we vanuit onze eigen "ikkigheid" open kunnen staan voor de wereld. De titel van zijn State is "Corona Times in Europa". (Foto © Leen Wouters Fotografie)

Herbekijk hieronder zijn State:

 

Editie 2020 was een samenwerking van Europahuis Ryckevelde en VLEVA, de vaste partners, en dit jaar ook Europe Direct van de provincie Antwerpen en het Liaison Office van het Europees Parlement in België.

De jaarlijkse State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt. 

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Ryckevelde vzw door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Al gauw waren ook andere partners zoals het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en het Vlaams Parlement (vorige edities) overtuigd om met dit jaarlijkse evenement de ‘Dag van Europa’ in de kijker te zetten in Vlaanderen. 

Vorige sprekers waren onder andere Lieve Blancquaert (2019), Geert Hoste (2018), Kader Abdolah (2016), Jef Lambrechts (2015), Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012) en Geert Mak (2011). Bekijk hier het overzicht van eerdere edities van de State of the European Union.

 

Campagne Brexit

Ontdek meer