De State of the European Union

De 'State of the Union' is de jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten van Amerika tot de leden van het Amerikaanse Congres waarin hij de staat van het land overschouwt en zijn plannen en politieke doelstellingen voor het volgende jaar bekendmaakt.

Nog voor ook de voorzitter van de Europese Commissie besliste om jaarlijks in september een Europese 'State of the Union' uit te spreken, raakte Europahuis Ryckevelde door deze Amerikaanse traditie geïnspireerd voor een eigen 'State of the European Union'. Dit is het jaarlijkse evenement om 9 mei, de ‘Dag van de Europese Unie’, in de kijker te zetten in Vlaanderen.

Na enkele jaren sloot ook Vleva zich als vaste partner aan. Samen spreken we voor elke editie extra partners aan. We dagen een gerenommeerd gastspreker uit om zijn of haar mening te geven over de meest recente ontwikkelingen in Europa en zijn of haar visie over de toekomst van de Europese Unie toe te lichten. Omdat elke spreker een andere invalshoek heeft, levert dit elk jaar ongemeen boeiende "States" op.

 

Editie 2020

Omdat we onze jaarlijkse State of the European Union in het coronajaar 2020 niet zomaar wilden overslaan, vroegen we aan Dirk De Wachter of hij zijn State voor de camera wou doen. "Ja", zei hij en hij maakte er een ongemeen boeiend, diepgaand en helder betoog van over ons oude en cultureel rijke continent, hoe we grenzen nodig hebben om ons veilig te voelen en hoe we vanuit onze eigen "ikkigheid" open kunnen staan voor de wereld. De titel van zijn State is "Corona Times in Europa". (Foto © Leen Wouters Fotografie)

Herbekijk hieronder zijn State:

Editie 2020 was een samenwerking van Europahuis Ryckevelde en VLEVA, de vaste partners, en Europe Direct van de provincie Antwerpen en het Liaison Office van het Europees Parlement in België.

 

De lijst met vorige sprekers oogt intussen indrukwekkend: Dirk De Wachter (2020), Lieve Blancquaert (2019), Geert Hoste (2018), Kader Abdolah (2016), Jef Lambrechts (2015), Koen Lenaerts (2014), Gerard Mortier (2013), Jan Leyers (2012), Geert Mak (2011), Luuk Van Middelaar (2010), Franciscus van Daele (2009), Katlijn Malfliet (2008), Bernard Bulcke (2008), Willy Claes (2006) en Rik Van Cauwelaert (2005). Je leest of herbekijkt hun speeches hieronder.

 

State of the European Union 2019

In 2019 sprak Lieve Blancquaert de State of the European Union uit met als titel 'Ik ben een Europeaan'. Vanuit persoonlijke ervaringen neemt Lieve ons mee in haar beeldend verhaal over Europa. Een kritische, menselijke visie over de EU van vandaag. 

Lieve: “Ooit is Europa begonnen als EGKS, de unie voor kolen en staal. Mijn droom voor ons is de Europese Unie voor geluk, voor kansen en solidariteit.”

Als fotografe en documentairemaakster maakt Lieve Blancquaert gebruik van beeldende taal om maatschappelijke kwesties bij het grote publiek te brengen. Haar portfolio spreekt dan ook voor zich. 

Bekijk hier het videoverslag.

State of the European Union 2018

In 2018 sprak Geert Hoste de State of the European Union uit.

Geert Hoste (Brugge, 1960) studeerde rechten in Gent en trad op als politiek cabaretier. Een minder bekende kant van de humorist is zijn inzet voor de mensenrechten. Al 25 jaar is hij gezicht voor campagnes rond vrije meningsuiting, politieke gevangenen en de sensibilisering van de mensenrechten. Hij is ambassadeur voor Amnesty International Vlaanderen en Rode Kruis Vlaanderen.

Lees hier zijn State met als titel 'Mensenrechten en Europa: belachelijk, belangrijk of Belgisch?'.

State of the European Union 2016

In 2016 sprak Kader Abdolah een originele State of the European Union uit in het Vlaams Parlement in Brussel. Zijn visie op de toekomst van de Europese Unie kreeg de titel: Schrijver op de vlucht. 

Herbekijk zijn bevlogen toespraak hier onder of lees hier de opinie die daarna verscheen in De Morgen: "Het verdriet van de families van jihadisten is het verdriet van België". De foto's van deze editie bekijk je hier.   

 

State of the European Union 2015

In 2015 sprak Jef Lambrechts de State of the European Union uit in het Vlaams Parlement in Brussel. Zijn visie op de toekomst van de Europese Unie kreeg de titel: Europa na de Arabische Lente.

State of the European Union 2014

Op 8 mei 2014 sprak Koen Lenaerts de State of the European Union uit in het Vlaams Parlement in Brussel. Zijn visie op de toekomst van de Europese Unie kreeg de titel: Europa: waarde(n)vol, en dus de moeite waard. 

Bekijk hier het fotoverslag van de editie 2014.

Lees hier het artikel op deredactie.be. Hieronder zie je het videoverslag van het VRT Journaal.

State of the European Union 2013

In 2013 sprak Gerard Mortier de State of the European Union uit. Dit gebeurde op woensdag 8 mei in het Vlaams Parlement in Brussel. Ontdek zijn visie op de toekomst van de Europese Unie: Geef Don Juan en Faust een kans.

Bekijk hier het fotoverslag van de editie 2013. 

Bekijk hier de State van Gerard Mortier (videoverslag Actua TV):

Bekijk hier een videoverslag van het evenement door Actua TV:
 

State of the European Union 2012

In 2012 sprak Jan Leyers de State of the European Union uit. Dit gebeurde op donderdag 10 mei in het Vlaams Parlement in Brussel. Ontdek zijn visie op de toekomst van de Europese Unie: Laten we Europeanen blijven. Of bekijk zijn State of the EU hieronder.

Bekijk hier het videoverslag van de State van Jan Leyers door ActuaTV.

State of the European Union 2011

In 2011 hadden we de eer om Geert Mak, auteur van onder andere 'In Europa', te verwelkomen als spreker voor de State of the European Union. Deze vond plaats op donderdag 5 mei in zaal 'De schelp' van het Vlaams Parlement in Brussel. Ontdek zijn visie op de toekomst van de Europese Unie: Europa, een verschuivend zelfbeeld.

Bekijk ook het videoverslag van de State van Geert Mak: deel 1 - deel 2 - deel 3 - deel 4.

En beluister het interview met Geert Mak en Guy Verhofstadt in 'De Ochtend' op Radio 1.

State of the European Union 2010

De State of the European Union 2010 vond plaats op woensdag 5 mei 2010 in het Vlaams Parlement. De 'State' werd uitgesproken door Luuk van Middelaar, politiek filosoof, auteur van "De passage naar Europa", en speechschrijver van de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy. De titel van zijn toespraak luidde: De Europese Unie tussen staten en instellingen: de zegeningen van het vagevuur.

State of the European Union 2009

Op 6 mei 2009 organiseerde Ryckevelde de vijfde editie van de State of the European Union, samen met het Vlaams Parlement en VLEVA. Dit jaar stond er een absolute topper op het programma. De 'State' werd immers uitgesproken door niemand minder dan baron Franciscus van Daele, ambassadeur voor België bij de NAVO: Europa: blijven zitten of verdergaan?

State of the European Union 2008

In 2008 ging de 'State of the European Union' door op woensdag 7 mei in het Vlaams Parlement. De State of the European Union werd uitgesproken door Professor Katlijn Malfliet, verbonden aan het Instituut voor Internationaal en Europees Beleid (KULeuven). De titel van haar exposé was: Hoever kan Europa oostwaarts reiken?.

State of the European Union 2007

In 2007 werd de State of the European Union uitgesproken door toenmalig Europajournalist voor de krant De Standaard Bernard Bulcke: State of the Union.

State of the European Union 2006

In 2006 werd de State of the European Union uitgesproken door minister van staat Willy Claes: State of the European Union.

State of the European Union 2005

In 2005 werd de State of the European Union uitgesproken door toenmalig hoofdredacteur van Knack Rik Van Cauwelaert: State of the European Union.

Campagne Thuis in Europa

Herbekijk de debatten