Omdat de huidige Britse regering geen meerderheid heeft in het Lagerhuis, krijgt Johnson zijn onderhandelde akkoord niet gemakkelijk door het Britse Parlement. Ook voor de andere politieke partijen lijken nieuwe verkiezingen een kans om het brexit verhaal hun kant uit te sturen. En dus staan er nieuwe verkiezingen gepland, op 12 december 2019. De uitslag zal bepalen hoe de brexit-onderhandelingen verder verlopen. 

De Britse kiezers staan voor volgende keuzes:

  • Huidig premier Boris Johnson hoopt dat zijn partij, de Conservatives, met deze verkiezingen opnieuw een meerderheid in het Lagerhuis kan bemachtigen, die zijn akkoord goedkeurt. Dan wil hij op 31 december uit de EU.
  • De kopman van de socialistische partij ‘Labour’, Jeremy Corbyn, wil dan weer een heronderhandeling van de deal met Brussel, om die vervolgens in een referendum voor te leggen. EU-lid blijven zou ook een van de opties zijn van zo’n referendum.
  • Drie kleinere partijen, de Liberaal-Democraten (’LibDems’), de Green Party en de Welshe nationalisten hebben een “anti-brexitalliantie” gesloten en gaan met gezamenlijk gekozen kandidaten naar de kiezer.  Volgens de voorzitter van de LibDems, Jo Swinson, zetten de partijen zo “het nationaal belang boven” dat van de eigen partij. Swinson gaf eerder al aan dat ze een einde maakt aan de brexit als zij aan de macht komt.
  • Ook de Brexit Party van Nigel Farage wil het spel tactisch spelen en schuift geen kandidaten naar voren  in de kiesdistricten die de Conservatives bij de vorige verkiezingen in 2017 in de wacht sleepten. Op die manier wil Farage voorkomen dat de zogenaamde leave-stemmen verdeeld worden, waardoor Labour of de Liberal-Democrats met de zetels zouden gaan lopen.

Lees alles over de brexit in het brexit-dossier, of test je kennis en ontdek hoe desinformatie een rol speelde bij het brexit-refendum op de campagne-pagina

Campagne Brexit

Volg het hier