Zeg 'nee tegen nonsens'! Lees hier hoe.

Op 26 mei 2019 kiezen we een nieuw Vlaams, federaal en Europees Parlement. Zeker in verkiezingstijden, maar ook daarnaast, worden vaak technieken gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden of wordt er fake news verspreid. Denk maar aan de campagne rond de Brexit of de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waar Russische trollenlegers de berichtgeving beïnvloedden. Met deze campagne leer je die technieken detecteren.

Wij trekken met onze campagne door heel Vlaanderen. Spot onze actie #neetegennonsens op één van deze plaatsen:

Bekijk op onze nieuwspagina het verslag van onze 2 afgelopen acties.

 Links zie je een bingokaart met signalen die wijzen op fake news. Door het aanvinken van de signalen kan je een echte expert worden in het ontmaskeren van fake news. Download de bingokaart hier, en hang de poster uit in je klas, op het werk, of gewoon bij je thuis!

 Wij trainen alvast op het vinden van nonsens! 

 Zelf nonsens gespot? Post het met #neetegennonsens op Facebook, Instagram of Twitter. Wie weet haal je dan wel ons maandelijks  overzicht van grootste nonsens, en win je een Neetegennonsens-pakket van Europahuis Ryckevelde!

 

 

 

 

 

Lees alles erover in het dossier 'neetegennonsens'. Of test meteen wat jij er al over weet in één van de drie quizzen hieronder

 

Test je kennis

TEST 1: Zoek de fout in het argument. Maak daarvoor gebruik van de flyer 'Drogredenen'.

TEST 2: Herken jij fake news? Doe de test en maak daarvoor gebruik van de flyer 'Fake news'.

TEST 3: Welkle desinformatietechniek herken jij? Doe de test en maak daarvoor gebruik van de flyer 'Desinformatietechnieken'.


Doe mee

Rapporteer nepnieuws

Zelf nonsens gespot? Post het met #neetegennonsens op Facebook, Instagram of Twitter. Wie weet haal je dan wel ons maandelijks overzicht van grootste nonsens, en win je een Neetegennonsens-pakket van Europahuis Ryckevelde!

Zie je nepnieuws passeren in je tijdlijn op Facebook? Spreek de persoon die het verspreidt hier dan op aan. 

Je kan zelf ook nepnieuwsberichten melden op Facebook, via de 'drie puntjes' rechtsboven elk bericht. Of je kan een melding sturen naar @EUvsDisinfo, @StopFakingNews of @DFRLab.

Stel je vraag op hallopolitici of steun er bestaande vragen

  • Ga naar www.hallopolitici.be en stel er je vraag over 'fake news en andere technieken om de publieke opinie te sturen'. Je stelt deze bijvoorbeeld aan onze Europarlementsleden of gaat voor Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda in de Belgische regering. 
  • Al heel wat mensen stelden een vraag over het thema. Je kan deze steunen door er op te stemmen (zoek op 'fake news' bij alle vragen). 

Minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo, creëerde het burgerplatform www.stopfakenews.be. Je kan intussen zelf geen voorstellen meer doen of er op stemmen, maar het is wel interessant om door de aanbevelingen te bladeren. 

Speel de online game 'Getbadnews' en ontdek de technieken achter het verspreiden van desinformatie.

Doe de game.