Ga naar hoofdinhoud
Agenda

Naar uitbreiding van de EU in 2030?

30.05.2024
30.05.2024
19:30 - 21:00
19:30 - 21:00
Debatavonden Voor iedereen Over de EU

Debat met vooraf rondleiding in het Huis van de Europese Geschiedenis

Dit debat vindt plaats in het Engels

Op 1 mei 2024 is het exact 20 jaar geleden dat de Europese Unie werd uitgebreid met 10 nieuwe lidstaten tegelijk. De afgelopen jaren stond het debat over Europese uitbreiding op een laag pitje, ook al zitten er zeven landen in de wachtkamer. Maar sinds de oorlog in Oekraïne en het kandidaat-lidmaatschap van dat land is de discussie weer springlevend. Opiniepeilingen voorspellen dat de samenstelling van het Europees Parlement na de Europese verkiezingen van juni flink zal veranderen. De vraag is welke invloed dit kan hebben op de voortgang van de uitbreiding.

Vorig jaar zorgde EU-Raadsvoorzitter Charles Michel nog voor opschudding toen hij zei dat de Unie er tegen 2030 klaar voor moet zijn om nieuwe lidstaten toe te laten. Waar de één stelt dat uitbreiding vanuit geopolitiek oogpunt onvermijdelijk is, vindt de ander dat juist dat Europa eerst intern orde op zaken moet stellen. Aan de ene kant gaan er stemmen op om de Unie te hervormen, aan de andere kant is de politiek in veel lidstaten momenteel juist nationaal gericht.

Wat zijn de belangrijkste argumenten voor en tegen uitbreiding en hoe positioneren verschillende landen, waaronder Nederland en België, zich binnen deze discussie?Op welke termijn is toetreding van nieuwe lidstaten wenselijk en realistisch? Hoe verhouden de toetredingscriteria zich tot het belang van de EU bij uitbreiding: zijn de voorwaarden te streng of juist niet streng genoeg? Wat kunnen we leren van de geschiedenis van de uitbreiding? Hoe zijn de uitbreidingsgesprekken tijdens het Belgische voorzitterschap verlopen?

Daarover gaan we in discussie met Corina Stratulat (Associate Director, European Policy Centre), Wouter Zweers (research fellow, EU & Global Affairs Unit Instituut Clingendael) en Lien Jansen (PhD-onderzoeker KU Leuven). Moderator: Mathijs Schiffers (EU-correspondent voor Het Financieele Dagblad).

Organisatie: deBuren i.s.m. het Huis van de Europese Geschiedenis en Europahuis Ryckevelde.

Ook interessant

Tickets