Ga naar hoofdinhoud
Agenda

Naar een duurzame en haalbare landbouw in Europa?

08.03.2021
08.03.2021

Op woensdag 3 maart 2021 gingen Europarlementsleden Sara Matthieu (Groen) en Tom Vandenkendelaere (CD&V) in gesprek met elkaar en met Bram Van Hecke van de Groene Kring over hoe Europa de landbouw tegelijk duurzaam en haalbaar kan maken voor boeren.

Op woensdag 3 maart 2021 gingen Europarlementsleden Sara Matthieu (Groen) en Tom Vandenkendelaere (CD&V) in gesprek met elkaar en met Bram Van Hecke van de Groene Kring over hoe Europa de landbouw tegelijk duurzaam en haalbaar kan maken voor boeren. Dit online avondgesprek vond plaats op initiatief van het Bureau van het Europees Parlement in België en werd georganiseerd door Europahuis Ryckevelde.

Herbekijk dit gesprek hier

Geef toestemming om marketing cookies op te slaan om deze video weer te geven.

Achtergrond

In oktober 2020 stemden het Europees Parlement en de Ministerraad voor het eerst over het hervormde Europese landbouwbeleid, dat hoogstwaarschijnlijk zal lopen tussen 2023 en 2027. Dat landbouwbeleid moet een antwoord bieden op de grote uitdagingen waar de Europese landbouw vandaag voor staat: verjongen en vergroenen.

In Vlaanderen verdwenen tussen 1980 en 2019 immers twee op drie landbouwbedrijven. En gezien de stijgende leeftijd van de gemiddelde Vlaamse boer (ligt momenteel op 54 jaar ) zullen er ook in de toekomst alsmaar minder actieve boeren zijn. Bovendien voelen Vlaamse landbouwers zich alsmaar slechter, volgens een rapport van ILVO: 64% voelt zich onzeker over de toekomst, 40% voelt zich vaak somber of prikkelbaar en slechts 30% van de boeren voelt zich door de maatschappij gewaardeerd. Zet deze trend zich voort op Europees niveau? Hoe kunnen we deze cijfers verklaren? Kan een groener landbouwbeleid het tij doen keren en hoe zorgen we ervoor dat vergroenen geen extra drempel vormt voor boeren? Is het hervormde GLB in staat om een antwoord te bieden op deze dubbele uitdaging van verjonging en vergroening?

Samengevat: hoe ziet een Europees landbouwbeleid eruit dat in harmonie met de natuur én met de landbouwer functioneert? En wat moet er vandaag gebeuren om zo’n landbouwbeleid op poten te zetten?

Blijf je graag op de hoogte van onze evenementen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg onze Facebookpagina voor alle updates.