Door zich in te leven in de huid van een MEP (Member of European Parliament) ervaren de leerlingen hoe het Europees Parlement werkt. Bij het binnenkomen van de ruimte krijgt elke leerling zijn persoonlijke badge, waarop een nieuwe identiteit staat. Elke leerling maakt deel uit van een bepaalde (fictieve) politieke fractie en moet daar ook naar handelen. Ook zijn ze lid van een thematische commissie.

In een eerste vergadering debatteren de leerlingen in vijf commissies over twee wetsvoorstellen waarvan ze uiteindelijk één compromis uitwerken met de andere leden van hun commissie, die elk tot een andere politieke fractie behoren. Daarna trekken ze naar een vergadering met hun politieke fractie en toetsen ze de 5 wetsontwerpen af. Tot slot is er een plenaire stemming over de 5 gemaakte wetsontwerpen.

Na het rollenspel maakt de begeleider samen met de leerlingen de vergelijking tussen de oefening en de werkelijkheid.

 

Kostprijs

PRIJZEN VANAF SCHOOLJAAR 2021-2022

Voor alle lezingen en workshops geldt: € 250 per vorming/begeleider + € 25 verplaatsingskosten per begeleider.

Bijvoorbeeld:

  • een school vraagt een lezing in de voormiddag en een workshop in de namiddag = (2 x €250) + (1 (begeleider) x €25) = € 525
  • een school vraagt drie keer een lezing in de voormiddag (3 groepen, per groep 1 begeleider) en 2 x een workshop in de namiddag = (5 x €250) + (3 (begeleiders) x €25) = € 825

 

Praktisch

  • Waar? Onze educatieve medewerkers komen langs op jullie school. Je voorziet hiervoor een voldoende groot lokaal.

  • Voor wie? Leerlingen van de derde graad ASO. Voorkennis over de EU is vereist. Idealiter combineer je dit rollenspel met de algemene infosessie EU. 

  • Grootte? De groep bestaat uit minimum 25 en maximum 50 leerlingen.

  • Duur? De workshop duurt 3 lesuren (=2u30min), pauze inbegrepen.

  • Let wel: De begeleider van Europahuis Ryckevelde staat in voor een kwaliteitsvolle vormingssessie, niet voor de orde in de groep. Er dient op elk moment een leerkracht aanwezig te zijn in het lokaal. 

 

Reserveer hier je Europadag!

Bepaal een of twee data waarop je deze Europavorming wil en reserveer hier.  Een medewerker van het Europahuis neemt dan snel contact met je op. 

Nog vragen? Contacteer ons op info@europahuis.be of op 050/352720. 


Ga Internationaal

Hoe internationaal is jouw school of organisatie al?

Campagne Thuis in Europa

Ga mee in debat op 6 mei