4 lessen voor jouw online event over de EU
Met deze vier eenvoudige lessen maak je van jouw online Europees event een succesverhaal.

Online events organiseren over Europese thema’s, een gemakkelijke opgave is het niet. Wie sinds maart vorig jaar af en toe een nieuwsbrief opende of scrolde op sociale media werd immers snel omver geblazen door een overaanbod aan online evenementen en webinars. Op basis van 5 online events die we tussen februari en juni 2021 organiseerden in samenwerking met het Bureau van het Europees Parlement in België, zetten we enkele belangrijke lessen op een rijtje:
1. Vertel een verhaal
Ons eerste online event, een panelgesprek over het “Europese recht om vergeten te worden”, kon vanwege het thema snel vervallen in een steriele discussie over de Europese gezondheidzorg. Mensen identificeren zich immers minder met Europese regels en plannen, maar vooral met de impact die deze regels en plannen kunnen hebben op zichzelf en hun omgeving.
Dankzij het persoonlijke verhaal van Stefanie Veraghtert, een ex-kankerpatiënte die haar ervaring gebruikt in haar carrière als sociale ondernemer en influencer, kreeg het gesprek plots een heel menselijke kant. Samen met de persoonlijke getuigenissen die Wim Geluykens verzamelde in een project voor Kom Op Tegen Kanker, leverde dit een gesprek op waarin niet het beleid maar de impact ervan centraal kwam te staan. Dat Cindy Franssen, Europarlementslid voor CD&V, beloofde om Stefanie’s getuigenis mee te nemen in haar parlementair werk, toont aan dat verhalend werken ook op politiek vlak impact kan hebben.
2. Identificeer de hete hangijzers in het publieke debat
De grootste drempel waar we tijdens deze evenementenreeks op botsten, was het vinden van Europarlementsleden die bereid waren om deel te nemen aan een online gesprek. Het tweede online event bleek een uitzondering op deze regel te zijn. Dit online panelgesprek vond plaats tijdens de onderhandelingen over het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid, een belangrijke politieke discussie waarin de verdeling van meer dan 300 miljard euro aan subsidies beslecht zou worden.
Het grote bereik van dit online event en het enthousiasme waarmee Europarlementsleden zich bereid toonden om deel te nemen aan deze discussie, toonden aan dat het zinvol is om de hete hangijzers in het publieke en politieke debat een plaats te geven in je (online) event. Let hier wel mee op, want hangijzers kunnen soms ook 'te heet' zijn: een poging om een online event over privacy en artificiële intelligentie te organiseren, draaide ondanks het publiek belang en de actuele aard van het thema uit op niets, aangezien er geen politici toehapten op onze uitnodiging. Zorg er dus voor dat je thema's kiest die bijvoorbeeld ook terugkomen in de communicatie van MEP's, gelinkt kunnen worden aan tussenkomsten van MEP's in het Europees Parlement ...
3. Hé publiek, laat van je horen
Een online event is vaak erg beperkt in tijd, en dan is de keuze om naast de bijdragen van je panelleden ook nog vragen en opmerkingen uit het publiek toe te laten misschien niet altijd even makkelijk te maken. Toch toonde het derde online event, eentje over de Conferentie over de Toekomst van Europa , aan dat deze interactie met het publiek erg waardevol kan zijn. Mensen zijn graag zelf aan het woord en delen soms inzichten die je zonder interactie met het publiek misschien was misgelopen.
Uiteraard zal niet elk thema of concept geschikt zijn voor participatie met het publiek, maar als het thema het toelaat, kan je hier erg veel uit leren. Dat je mensen formeler bindt aan he event door met verplichte inschrijvingen te werken (je wil immers niet dat internettrollen je online gesprek komen verstoren), is mooi meegenomen.
4. Hou rekening met digitale moeheid
Hoewel we niet aan het concept gesleuteld hadden, bereikten we met de laatste twee events (eentje over het coronapaspoort en eentje over mensenrechtenschendingen in Belarus) opvallend minder mensen. Facebook's algoritme kan hier uiteraard parten gespeeld hebben, maar ons lijken toch vooral het overaanbod aan online evenementen en de digitale moeheid bij het publiek verantwoordelijk te zijn voor deze lagere opkomst.
Zich kunnen ontplooien in de vrije tijd is voor veel mensen een luxe, en mensen overtuigen om tijd vrij te maken om naar Europees getinte gesprekken te luisteren is niet altijd even evident. Wie over Europa praten wil, maakt best werk van een waardevolle en belevingsrijke ervaring.
Blijf je graag op de hoogte van onze evenementen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en volg onze Facebookpagina voor alle updates.